2020-11-05 12:10:00

Svjetski dan hodanja

Svi već dobro znamo da je tjelesna aktivnost neophodna ako želimo biti zdravi i želimo kvalitetno živjeti. Znanstveno je dokazano da redovita tjelesna aktivnost sprječava niz kroničnih bolesti koje su glavni uzrok obolijevanja, invaliditeta i smrtnosti u našoj populaciji.

Prošlog mjeseca obilježili smo svjetski dan hodanja! Učitelji i učenici jedan dan posvetili su zdravom kretanju i učenju o dobrobiti fizičke aktivnosti.

Zašto treba hodati?

Istraživanja (Britansko istraživanje na 800 tisuća Britanaca) pokazuje da dugotrajno sjedenje povećava rizik nastanka dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja. Također, znanstvena istraživanja kažu da 30 minuta hodanja smanjuje rizik od preuranjene smrti za 50% što zapravo znači - produljenje života. Osim toga, hodanje povećava i kvalitetu života u periodu u kojem ga provodimo, ali je i „zalog“ za budućnost.

Djeca koja se više kreću te mladi i osobe srednje dobi koji su u pokretu u starosti su puno zdraviji i manje obolijevaju od kroničnih bolesti. Hodanje povećava fleksibilnost naših zglobova, izdržljivost, opskrbu svih naših tkiva i sustava kisikom, pozitivno djeluje na rad srca i pluća, pospješuje probavu i cirkulaciju, snižava razinu lošeg kolesterola, potiče naše kosti na izgradnju i sprječava osteoporozu, potiče iskoristivost inzulina, sudjeluje u sprječavanju pojave nekih tumorskih oboljenja, donosi radost i smirenost.

 

Fotografije iz šetnji pogledajte u našoj galeriji.

Tekst preuzet sa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.


Osnovna škola Novo Čiče