Produženi boravak

Suvremeni način života kod mnogih roditelja tijekom radnog dana zahtijeva sigurno zbrinjavanje djeteta mlađe školske dobi nakon završetka redovne nastave. Djeca koja još uvijek ne posjeduju potrebne sposobnosti i vještine za samostalan boravak kod kuće do povratka njihovih roditelja izložena su potencijalnim opasnostima i time se kod roditelja javlja briga u vezi istog. Svjesnost ovog problema i kvalitetno rješenje škole su prikazale kroz provođenje programa Produženi dnevni rad nakon redovite prijepodnevne nastave – PRODUŽENI BORAVAK o čemu odlučuje Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i mlade na osnovi obrazloženog prijedloga škole.

Namijenjen je i organizira se za učenike razredne nastave (I. i II. razreda), neobvezan je i provodi se izvan redovite nastave te sadrži pedagodške, odgojne, zdravstvene i socijalne vrijednosti. Produženi boravak omogućuje učenicima boravak u školi prije i nakon redovne nastave, s organiziranom prehranom (tri obroka: doručak, ručak i užina) te nastavnim i izvannastavnim aktivnostima. Iako se metode rada produženog boravka razlikuju se od onoga u redovitoj nastavi ipak je rad  usklađen s nastavnim sadržajima koji su realizirani na redovnoj nastavi koju je učitelj/ica održao/la.

Učenik će u produženom boravku ostvariti vrijeme za samostalno učenje (pisanje zadaća, ponavljanje i uvježbavanje nastavnih sadržaja)uz nadzor i metodički pristup učitelja/ice po potrebi. Produženim boravakom nastoji se stvoriti ugodno i veselo okruženje i stoga učitelj/ca-voditelj/ca preostalo vrijeme nakon učenja zajedno s učenicima kreira i provodi različite tipove radionica – likovne, glazbene, komunikacijske i druge, mala projektna istraživanja, dramatizacije i niz drugih organiziranih aktivnosti (sport i rekreacija, priroda, matematika, dječja prava, zaštite zdravlja, zaštite o prometu…).

Cilj produženog boravka je pripremiti dijete za obrazovanje s kojim će se susretati u budućnosti, a isto tako i za učenje tijekom cjelog života (učiti kao učiti) te mu omogućiti da se kroz život razvija kao socijalno biće i surađuje s ostalima za doprinos svojoj zajednici i društvu. Prema tome, učitelji/ice-voditelji/ice produženog boravka imaju dobar uvid u čemu je pojedinom učeniku potrebna pomoć i dodatan poticaj i općenito u kojem smjeru se pojedini učenici razvijaju i na temelju zapaženog prenose informacije u individulanim razgovorima s roditeljima učenika.

Rad produženog boravka organizira se od 12.15 do 17.00 sati, neposredno nakon redovite prijepodnevne nastave.

Dužnost je i obveza svakog roditelja na vrijeme doći po svoje dijete, a najkasnije do 17 sati do kada traje dežurstvo u produženome boravku. Učenici ulaze u školu (bez pratnje roditelja osim ako je s učiteljem/icom dogovoreno drugačije) do 7. 45 sati kako bi se moglo na vrijeme započeti s radom. Pravilo je da roditelji dan ranije pravodobno pisano ili usmeno najave učitelju/ici u produženom boravku izlazak djeteta iz produženog boravka ako zbog opravdanih razloga odlazi iz škole prije uobičajenog vremena. Važno je iz sigurnosnih razloga navesti u obavijesti kada će i na koji način ili s kim učenik napustiti prostor škole pa se stoga i na početku godine ispunjavaju suglasnosti koje osiguravaju dijete, roditelja i učitelja za siguran odlazak iz škole s poznatom osobom.

Roditelj program produženog boravka, odnosno obroke, plaća 1,99 € po danu.

 

Skip to content